Paard en dementie

Hoe dementie precies ontstaat, is niet helemaal duidelijk. Wel dat steeds meer mensen ermee te maken krijgen. Dat kan zijn omdat een ouder familielid tekenen van dementie begint te vertonen, of soms ook al mensen op jongere leeftijd. Eenmaal in die fase, komt er een hoop bij kijken.

 

De begeleiding en behandeling van mensen met dementie is nog relatief nieuw in Nederland, Maar door het werken met de paarden krijg je een possitief efect.

Voorbeelden van deze effecten zijn verbeterde geestelijke gezondheid, afname van stress en verminderde angstgevoelens. Het kan voordelen opleveren zoals een verbeterd gevoel van eigenwaarde en meer positieve lichaamstaal.

 

Door mijn werk bij van Neijnsel in Vught waar ik met demente mensen werk zie ik dat er heel veel gebeurd, zowel bij de mens met dementie zelf als met de naaste familie of mantelzorger.

 

Één van de begeleidingsmethode die goed inzetbaar is bij mensen met dementie is coaching met paarden. Paarden reageren heel gevoelig op spanning bij mensen, ze kunnen dus feilloos ingezet worden voor mensen met dementie. Want dat bij deze doelgroep spanning komt kijken, is wel duidelijk. Ook komt er veel angst vrij en raakt de dementerende zijn zelfvertrouwen kwijt. De dementerende kan niet altijd direct antwoord geven op wat er in hem of haar omgaat, dat is oké, via het paard is af te lezen waar de spanning mogelijk mee te maken heeft en zo kun je de begeleiding daarop aanpassen.

Behalve voor mensen met dementie, zijn de paarden ook een enorme steunende factor voor de mantelzorgers en familieleden, Want die komen ook automatisch in een veranderingsproces terecht.

 

Hulpvragen

 

Paardencoaching kan worden toegepast bij veel verschillende hulpvragen. Voor mensen met dementie (en hun naasten) kan gedacht worden aan de volgende thema's:

  • Communictie tussen de persoon met dementie en een naaste.
  • Samenwerking tussen de persoon met dementie en een mantelzorger. Leuk om samen te doen en een positieve ervaring te hebben.
  • Ontspanning: bijkomend voordeel is de natuurbeleving en heerlijk in de buitenlucht.
  • Reminicentie: bij mensen komen veel herinneringen naar boven. Bijvoorbeeld als ze in het verleden paarden hebben gehad of paard hebben gereden. Hieruit onstaan mooie gesprekken.
  • Stimuleren van fysieke activiteit het (werken met het) paard kan een prikkel zijn om in beweging te komen.
  • Sensorische activering: alle zintuigen worden geprikkeld tijds de activiteit met het paard. 

 

Wil je meer weten neem vrijblijvend contact op of:

 

maak een afspraak 

 Praktische info:

Vooraf hebben online of telefonisch contact

sessie 60 min. € 95,00

Het is fijn als diegene die dementie heeft samen met de begeleider komt.

De locatie is in Sint Michielsgestel

De data van de sessie vindt in overleg plaats